Turisták a badacsonyi Hableány Étteremnél
Badacsony megnövekedett idegenforgalmára tekintettel a már korszerűtlen és elavult régi étterem helyén az 1960-as évek elején, a részletes rendezési terv előírásainak megfelelően kialakított új, nagykapacitású vendéglátóegység létrehozása vált szükségessé. A feladat nem a meglévő étterem és konyha bővítése volt, hanem egy annál összetettebb funkciójú, új épület létesítését kellett megoldani. Az új koncepció szerint a tervezőnek a nyári és téli szezon üzemeltetésének lehetőségét is meg kellett teremtenie, azzal a megkötéssel, hogy a konyhaüzemnek a tálalón keresztül közvetlenül a téli éttermi résszel is kapcsolatba kellett kerülnie. Ezenkívül számolni kellett még azzal a nagyszámú kirándulóval is, akik zömmel csak italt fogyasztanak és emiatt csak kismértékben veszik igénybe a konyhaüzem kapacitását. A program tartalmazta még egy csemegebolt, raktár és kisegítőüzem létrehozását is. Raáb Ferenc, a Középülettervező Vállalat építésze a rendelkezésre álló kis terület ellenére igen jól oldotta meg ezt az összetett feladatot. Az épület konyhaüzemi és éttermi funkciója a vonatkozó technikai előírások betartásával tették lehetővé a nyári-téli éttermi, valamint a kiránduló forgalom gördülékeny ellátását. Nyáron az étteremhez kapcsolódó nagy, félig nyitott, félig zárt terasz biztosította a leülőfelület növelését. Az épület hagyományos szerkezeti rendszerrel készült; a belső térben a fa, a nyers beton és a nemes padlóburkolat szép kialakítást eredményezett.
Turisták a badacsonyi Hableány Étteremnél
Turisták a badacsonyi Hableány Étteremnél