Kik vagyunk?

A Dokumentációs Központ egyik alapfeladata, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium szervezeti egységeként a gyűjtőkörébe és gyűjteményébe tartozó dokumentumokkal segítse az építészeti, építésügyi szakmai feladatellátást, ezen belül részt vegyen a társadalmi szemléletformálásban, bemutassa és népszerűsítse a rá bízott dokumentumok által képviselt értékeket. Dokumentációs Központunk egyik jelentős gyűjteményi egysége a fotótár, amely az 1945 utáni hazai építészetet – annak eredményeit, történéseit, emlékeit – bemutató dokumentumok egyik lelőhelye, így fontos forrásként szolgálhat építészettörténeti és egyéb szakmai kutatásokhoz, publikációkhoz. A ránk vonatkozó jogszabályokban és szerződésekben foglaltaknak megfelelően fotógyűjteményünk bemutatásával is hozzájárulunk a szakpolitikához, az építészet és építésügy múltjának feltárásával támogatjuk épített környezetünk fejlődését, fejlesztését.

Gyűjteményünk alapját a VÁTI dokumentumai képezik, ami a későbbiekben olyan nagy tervezőintézetek és vállalatok fotóhagyatékával bővült, mint az UVATERV vagy az FTV. Ezeknek a felvételeknek a nagy részét a fenti intézmények alkalmazásában álló fotósok vagy munkatársak különböző építészeti-építésügyi munkálatok, események során készítették. Találunk köztük építkezést, rekonstrukciót dokumentáló fotókat, geodéziai, geotechnikai, műemlékvédelmi témájú fényképeket, ahogyan vállalati rendezvényeken készült felvételeket, életképeket is. Emellett olyan képeket is őrzünk, amelyek magánszemélyek hagyatékának, életművének részeként kerültek a gyűjteménybe.

Különböző típusú dokumentumaink – úgymint fotó, negatív, üvegnegatív, diapozitív, diafilm – nyilvántartása, leltározása, digitalizálása 2016-ban kezdődött meg. Célunk ennek a hatalmas, közel 400 ezer felvételt számláló – és folyamatosan növekvő – állománynak a minél teljesebb körű megismerése és feldolgozása, kereshetővé tétele, biztonságos és szakszerű tárolása. Hosszú távú célkitűzésünk és igényünk, hogy fotótárunk válogatott (mindenekelőtt előhívott) képeit a szakmabelieknek és minden érdeklődőnek látványos formában megmutassuk; hozzáférhetővé, felhasználhatóvá tegyük.

Hogyan működik a Lechner Fotótár?

Az ismeretterjesztésre, tudásátadásra, közkinccsé tételre való törekvés eredményeként, a már digitalizált állományunkból válogatott képekkel indítottuk el web alapú fotótárunkat, melyet gyűjteményünk aktuális feldolgozottságának megfelelően folyamatosan új tartalommal töltünk meg. A honlap kezdőlapján elsőként a legfrissebb, újonnan feltöltött képekkel találkozik a felhasználó. Az albumok menüpont alatt a témák szerinti böngészésre, míg a keresés menüpont alatt különféle szűrők alapján van lehetőség keresgélni archívumunkban. A képek adatlapján a legfontosabb adatok mellett bizonyos esetekben leírás is olvasható, míg a kapcsolódó tartalom fül alatt érhetőek el a fotó tárgyához köthető tervtári dokumentumaink, archív filmjeink, illetve a fotót felhasználó online publikációk.

Hogyan segítheti a munkánkat?

Abból fakadóan, hogy állományunk rendkívül különböző jellegű és feldolgozottságú részekből áll, sok esetben az egyes fotók tekintetében is hiányosak a rendelkezésünkre álló adatok. Bízunk abban, hogy felhasználóink segítségével teljesebb képet, ismeretet kaphatunk és adhatunk fotótárunk fényképeiről. A fototar@ekm.gov.hu e-mail címre küldött üzenet formájában várjuk a képek szerzőjével, készítési idejével, egyéb keletkezési körülményével, illetve a rajtuk szereplő személyekkel, épületekkel kapcsolatos észrevételeiket, megjegyzéseiket. Szeretnénk fotóink életét a továbbiakban is nyomon követni, és minél szélesebb ismerettel rendelkezni felhasználásukról. Ennek érdekében kérjük, ha publikációjához felhasználta bármely képünket, írja meg nekünk, és amennyiben digitális tartalomról van szó, küldje el nekünk elérhetőségét is! Köszönjük, hogy segíti munkánkat!

Mit érdemes tudni a felhasználás feltételeiről?

A honlapon található információkat, fotókat a szerzői jog védi, a portál tartalmának jogaival az Építési és Közlekedési Minisztérium rendelkezik. Minden felhasználási mód csak a szerző tudtával és engedélyével történhet. A honlap képi vagy szöveges tartalmának vagy ezek elemeinek felhasználása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. rendelkezései szerint történhet.

A weboldalon nyilvánosan közzétett anyagok a forrás megjelölésével, nem kereskedelmi célra szabadon felhasználhatók! Közléskor a képek forrását kérjük, így adja meg: Cím, Készítő, Évszám (Azonosító) – ÉKM, Dokumentációs Központ / Fotótár, Állomány.

Magáncélra bárki készíthet a honlap tartalmáról másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. A szabad felhasználás eseteit kivéve a képi anyagokra felhasználási engedélyt kell kérni az Építési és Közlekedési Minisztériumtól. A portálra való hivatkozások (ugrópontok) elhelyezhetők más online szolgáltatásokban, azonban az ÉKM fenntartja azt a jogot, hogy a hivatkozás ellen kifogást emeljen, és annak törlését kezdeményezze. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Hogyan kezeljük adatait?

Az adatkezelés célja: saját gyűjtemény, albumok létrehozása az oldal képeiből.
Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása.
A kezelt adatok köre: regisztrálás időpontja, felhasználói név, e-mail cím.
Az adatok törlésének határideje: hozzájárulás visszavonása. A személyes adatok törlését az alábbi módokon lehet kezdeményezni:
- e-mail útján az fototar@ekm.gov.hu címen.